slideshow 6

Ako vznikajú kulinárske špeciality v Slávii

Ako vznikajú kulinárske špeciality v Slávii

Juraj Hruška predstavuje tvorbu konceptu kuchyne pre Sláviu

Tvorba konceptu kuchyne pre Sláviu bola pre mňa do určitej miery výzva. Slávia má krásnu a dlhú tradíciu a preto som pri príprave zháňal množstvo informácií z histórie. Hoci som rodený Košičan, nežil som tu, avšak moji rodičia a starí rodičia áno. Práve z ich spomienok som čerpal zaujímavé inšpirácie.

Slávia je krásna a historická a preto som aj jedálny lístok koncipoval v tomto duchu. À la carte menu máme rozdelený na 3 časti, na Tradičné jedlá - Slavia classics, stálu a sezónnu ponuku. V Slavii Classics nájdete napr. Sviečkovú na smotane, Vyprážaný teľací rezeň, Oškvarkový rillette s bôčikom i Pohánkové pirohy plnené konfitovaným kačacím stehnom. Sú to tradičné jedlá, ktoré dnes pripravujeme v modernom štýle, technologicky šetrným procesom s ohľadom na kvalitný prvotný produkt.

Naša kuchyňa je vybavená najmodernejšími technológiami. Kladieme dôraz na pokročilé technologické postupy a kvalitné suroviny, podľa možností lokálne a farmárske produkty. Spolupracujeme s viacerými farmami z oblasti Košíc (Farma Malá Ida), ale aj Šariša, Zemplína a ďalších slovenských regiónov (napríklad Braunvieh Mliečna Farma zo Slovenskej Ľupče a Olej Hont zo Súdoviec).
Samotné jedlá sú koncipované v duchu zdravého stravovania. Nepoužívame však olivový olej a aceto balsamico, keďže sa orientujeme primárne na slovenské suroviny, nahradili sme ich repkovým olejom z Hontu a tiež 2,5% octovým balzamom, rovnako z Hontu.

Nové à la carte menu, ktoré budeme spúšťať v druhej polovici marca sa bude niesť v podobnom duchu, pričom bude obsahovať ešte viac lokálnej zeleniny a lokálneho mäsa. Súčasným trendom v gastronómii je technika spracovania a využitia všetkých častí čerstvej zeleniny - čiže aj šupiek a jadierok. Na tanier sa vracia jednoduchosť, čistota chutí surovín a návrat k prírodnému spracovaniu, napríklad na ohni. V našej kuchyni grilujeme výhradne na 100% organickom uhlí, z ktorého budeme používať aj popol.

Čo sa týka špecialít Slavia Classics, chystám prekvapenie. Máme k dispozícií originál jedálneho a nápojového lístka Hotela Schifbeck z roku 1900, ktorý bol predchodcom Slávie. Môžem povedať, že je nádherne spracovaný - je to rozprávka jedál a chutí. Určite niektoré zaradím aj do najnovšieho jedálneho lístka.

Juraj Hruška, Executive chef

 

Otváracie hodiny

Pon - Št 07:00 - 23:00
Pia 07:00 - 01:00
So-Ne 08:00 - 23:00

Rezervovať stôl

+421 (0) 903 653 636
Kalendár obsadených termínov

Novinky emailom